Naše oči v zimě

Zimní období představuje pro naše oči velkou zátěžovou zkoušku. Mrazivé počasí se umí podepsat nejen na naší náladě, ale i na zdraví. Máme pro vás pár tipu, jak domácí péčí dopřát svým očím úlevu.

Velkou překážkou, kterou musí v tomto ročním období naše oči snášet, je jejich nadměrné slzení. V zimě dochází k velkým změnám a výkyvům počasí. Šlehavý vítr, déšť či sníh jsou pro oči velmi nepříjemné a náš zrak je značně namáhán. Očím a obecně pokožce celého těla nedělají dobře i přechody z mrazu do příliš vytopených místností a naopak přechody z tepla do zimy. Právě kvůli těmto faktorům jsou oči více unavené a sliznice oka náchylnější k nadměrnému slzení.

Prevence je důležitá

Jedno čínské přísloví říká: „Léčit nemoc je jako začít kopat studnu, až když dostaneme žízeň.“
K prevenci pro zdraví očí bychom měli mít pozitivní vztah (nejen v zimním období). Je to ten správný způsob, jak předcházet obtížím nebo v horší případě samotné nemoci.

Opak nadměrného slzení je takzvaný syndrom suchého oka. Začátek topné sezóny pro nás představuje více času stráveného v suchých prostorech. V takové situaci není oko schopné vytvářet optimální množství slz. Posléze dochází k zarudnutí a nepříjemnému pálení očí. V tomto okamžiku je ideálním řešením použití očních kapek, které mají lubrikační efekt. Tyto přípravky jsou volně prodejné v lékárnách a jejich cena se obvykle pohybuje okolo 140 Kč. Samotná aplikace kapek je velmi jednoduchá a vesměs jsou dobře snášeny. Na tuto prevenci by se měli zaměřit především nositele kontaktních čoček. Oční kapky, které dokáží jejich oko zvlčit, by neměli zapomínat při odchodu z domova a nosit je tak vždy u sebe. Pokud začnou cítit v oku nepříjemné dření (podobné pocitu cizího předmětu v oku), je vhodné do oka kápnout předepsané množství přípravku.

Také při oslepujícím oslnění v zimě na horách nebo běžných slunečních dnech, bychom neměli zapomínat na ochranu našich očí. Správným řešením je používání kvalitních slunečních brýlí, u nichž brýlové čočky obsahují polarizační filtr. Takové brýle vám zajistí maximální ochranu proti UV záření a současně vysoký komfort vidění při silném oslnění např. od sněhového povrchu.

Braňte se triky našich babiček

Unavené oči

Na unavené oči je nejlepší vydatný a ničím nerušený spánek. Jenže ne každý má tu možnost dopřát si ho každý den. Ať už z nevyspání nebo celodenního sledování monitoru cítíte tlak v očích a víčka vám přijdou těžká, je to jasný signál, že jsou vaše oči příliš unavené. Na unavené oči je pak nejlepší heřmánkový čaj.

Ponořte na několik minut dva sáčky s heřmánkovým čajem do horké vody. Potom je dejte na 30 minut zchladit do lednice. Pořádně vychlazené sáčky pak přiložte na zavřené oči. Nechte je působit tak dlouho, dokud sáčky nebudou mít opět pokojovou teplotu. Heřmánek má mírné protizánětlivé účinky a proti únavě je jedinečný.

Podrážděné spojivky

Jedná se o velmi nepříjemný projev očí, který nás může výrazně omezit v běžných činnostech našeho dne. Spojivky může podráždit průvan, studený vzduch, klimatizace i senná rýma. Naše oči potom svědí, pálí a jsou zarudlé. Uvádíme osvědčený tip, který je hojně využíván i v oblasti esoteriky léčitelství.

Výborný recept je použití světlíku lékařského, který působí protizánětlivě a oči uklidňuje: jednu čajovou lžičku bylinek světlíku lékařského zalijeme 150 ml studené vody a povaříme spolu se špetkou soli. Vývar necháme asi 3 minuty odstát, slijeme a dáme schladit. Tekutinou pokapeme dva bavlněné obklady a přiložíme na 10 minut na oči. Opakujeme 3 x denně

Další oblíbené články

Měníme svět optiky

Vysoká odbornost personálu

Široký sortiment za nejlepší ceny