Polarizační brýle

Pokud se zajímáte o fotografování, jistě vám neunikly výhody polarizačního filtru: projasnění, odstranění odlesků a zvýšení sytosti barev. Není tedy divu, že se těchto vlastností začalo využívat také v brýlové optice.

V článku se podíváme na to, čím se polarizační brýle liší od klasických slunečních brýlí, zda jsou vhodné právě pro vás a jak tyto brýle poznáte. Na začátek bychom měli krátce představit, co to polarizace vlastně je?

Funkce polarizačního filtru

Sluneční světlo, které se odrazí od nekovové plochy, kmitá ve dvou na sebe kolmých polohách.Polarizační filtr má schopnost horizontálně dopadající světlo blokovat. Takto odražené světlo totiž vnímáme jako nepříjemné oslnění. Naopak vertikálně polarizované světlo, které je potřebné k barevnému a kontrastnímu vidění, propustí.

Výhody polarizačních brýlí

Sluneční brýle s polarizačním filtrem chrání zrak před škodlivým UV zářením, snižují námahu, a tím i únavu očí. Blokují nepříjemné odlesky a zároveň poskytují ostré vidění, kontrast a sytost barev.

Jejich další výhodou je preventivní působení proti předčasnému šedému zákalu a věkem podmíněné makulární degenerace. Polarizační sluneční brýle jsou ideální volbou nejen pro řidiče, rybáře, sportovce, ale také pro běžné nositele.

Jste řidič?

Jako řidič oceníte na polarizačních brýlích zvýšenou schopnost zaostřování, sníženou únavu a čelní sklo bez nebezpečných odrazů a odlesků.

Lepší výhled bez oslňujících paprsků odražených od světel, kapoty automobilů, mokré nebo sněhem pokryté vozovky umožní včasnější vnímání překážek na silnici. Na některých místech může odraz slunečního záření dosáhnout až 80 %. Nejvíce světlo odráží čistý, čerstvě napadaný sníh, bílý písek a vodní hladina.



Rybaříte?

Rybářům dokáží polarizační brýle zpříjemnit zážitek z rybolovu, a proto by ani jim neměly chybět ve výbavě. Pokud volný čas trávíte u vody, s polarizačními brýlemi si užijete pohled bez rušivých odrazů od vodní hladiny a možnost sledovat pohyb pod vodou.

Výhody pro běžné nositele

Sluneční polarizační brýle jsou vhodné i na běžné nošení, když si chcete nerušeně prohlédnout výlohy, užít si slunečních dnů u vody nebo si číst na slunci. Lesknoucí se výlohy nebo stránky časopisů vás již nebudou obtěžovat a únava očí se sníží.

Výhody pro sportovce

Podobně jako u rybářů, reflexe od vodní hladiny může dráždit oči při vodních sportech. Perfektní vidění ocení fanoušci vodních sportů, jako je jachting nebo surfing. Příznivci míčových sportů zase snadněji zaostří proti slunci na letící míček a můžou rychleji reagovat.

Pokud brýle pořizujete na některý specifický sport, je možné si vybrat z různě zbarvených čoček. Žlutooranžové čočky jsou vhodné například pro sportovní střelbu nebo golf. Takové čočky zvyšují kontrast vidění v mlze, v dešti pomůžou odhalit některé nerovnosti a zdůraznit obrysy. Žluté odstíny zlepšují zrakovou ostrost a pomohou fanouškům tenisu zvýraznit míček.

Jak poznám polarizační brýle?

K jednoduchému testu potřebujete dvoje brýle, které obsahují polarizační filtr. Vložíte je za sebe, jedny necháte ve vodorovné poloze a druhé otočíte o 90°, díky tomu polarizační filtry blokují horizontálně i vertikálně dopadající světlo. Jestliže brýlové čočky ztmavly, jedná se o polarizační brýle.

Další oblíbené články

Měníme svět optiky