Šilhání u dětí

Šilhání mnozí z nás považují za kosmetickou vadu, ale je třeba mít na paměti, že bez včasné léčby může tato oční vada způsobit dokonce trvalé následky. Kdy je potřeba tento problém řešit a kdy můžeme zůstat klidní?

Šilhání mnozí z nás považují za kosmetickou vadu, ale je třeba mít na paměti, že bez včasné léčby může tato oční vada způsobit dokonce trvalé následky. Kdy je potřeba tento problém řešit a kdy můžeme zůstat klidní?

Při šilhání dochází k poruše spolupráce očí, neboť osy vidění nesměřují rovnoběžně. Vzniká dvojitý obraz, který mozek nedokáže sloučit v jeden. V dětském věku je mozek schopen předejít dvojitému vidění potlačením zrakového vjemu z postiženého (uchýleného) oka. Pokud se šilhání neléčí, postižené oko se dále nerozvíjí a může se vyvinout v tupozrakost (trvalé potlačení funkce oka a snížení zrakové ostrosti).

Existuje mnoho příčin šilhavosti jako špatně korigovaná dalekozrakost, úraz mozku, vrozené nemoci nebo porucha funkce okohybných svalů. Známkou šilhavosti je nesouběžný pohyb očí, stáčení jednoho oka jiným směrem. Všimnout si můžeme také přimhouření oka nebo naklonění hlavy na stranu. Může se také projevit horší orientace v prostoru, protože dítě ztrácí útlumem šilhajícího oka prostorové vidění.

Kdy jít k lékaři?

Zrak se po narození stále vyvíjí, proto se může v prvních několika měsících zašilhání občas vyskytovat. Okohybné svaly nejsou dostatečně vyvinuty, potřebují se vytrénovat a získat schopnost koordinace. Zpozornět bychom měli, pokud šilhání neodezní ani do věku šesti měsíců. V tom případě se jedná o vrozené šilhání, které bychom neměli podceňovat a navštívit pediatra i očního lékaře.

Léčba

Po komplexním vyšetření očí lékař stanoví léčbu. Ta se zaměřuje na odstranění oční vady pomocí brýlí, zachování zrakové ostrosti, obnovení rovnovážného postavení a spolupráce obou očí. Šilhající oko je nutné posílit a obnovit zrakové funkce, k tomu jsou určené speciální ortoptická cvičení (specializují se na léčbu šilhání) a pleoptická cvičení (zaměřují se na léčbu tupozrakosti) ve specializovaných ambulancích doplněné cvičením na doma. Také zakrytím zdravého oka okluzorem se slabší oko namáhá a trénuje, a tím se zabrání se tupozrakosti. K chirurgickému zákroku se přistupuje pokud konzervativní léčba není úspěšná. Operace má za úkol dosáhnout rovnovážného postavení očí a sjednotit práci svalů. Tupozrakost bohužel již odoperovat nelze.

Prevence

Důležité je vědět, že ze šilhání dítě „nevyroste“ a věřte, že tato vada dokáže znepříjemnit nejen dětství a dospívání. Tupozrakost se dá úspěšně léčit v předškolním věku, ideálně ve věku 2 – 3 let. S přibývajícím věkem se úspěšnost léčby snižuje.

U dítěte můžete pozorovat jestli se otáčí za světlem nebo předměty. V půl roce by mělo být schopné zaměřit pohled a sledovat například pohybující se hračku. Šilhání nemusí být vždy patrné na první pohled, proto doporučujeme nepodceňovat preventivní prohlídky u lékaře nebo alespoň rychlý screeningový test.

Další oblíbené články

Měníme svět optiky