Lze pomocí oční gymnastiky zlepšit zrakovou vadu?

Oční gymnastika, zraková terapie nebo jen cvičení očí. S těmito pojmy se můžeme setkat, pokud se ptáme webového vyhledávače, jak nechirurgicky zlepšit zrakovou vadu. Ovšem, jak moc jsou účinná všemožná nabízená cvičení?

V nabídce je několik metod očního cvičení od pohybů očí různými směry po čtení při slabém osvětlení nebo používání co nejméně dioptrických brýlí, čímž bychom měli trénovat oči. K dostání je taktéž cvičební pomůcka - rastrové brýle, které mají v neprůhledné plastické folii řadu malých otvorů. Tyto otvory složí jako stenopické clony a umožňují ostré a uvolněné vidění, jelikož paprsky světla vstupující do oka jsou zamířeny přímo do žluté skvrny, čili do místa nejostřejšího vidění.

Výrobci zaručují postupné zlepšování zraku po dlouhodobém nošení těchto brýlí a doporučují je používat při běžných denních činnostech jako je sledování televize, čtení či při práci na počítači. Taktéž jako náhradu za sluneční brýle, což může být pro lidské oko ale velmi nebezpečné, z důvodu propuštění slunečního záření přímo do oka.

Studie, které se věnují problematice zrakového tréningu ovšem ukazují, že u většiny osob nebylo zjištěno zlepšení oční vady a u některých nastalo dokonce zhoršení. Obzvláště citlivé jsou děti, u kterých nenošením potřebné korekce může docházet k horšení zraku až o 0,5 dioptrie za rok. Zlepšení zrakové ostrosti může být velmi individuální, ovšem kvalitnější vidění není trvalé a přetrvává obvykle jen po dobu přibližně deseti dní.

Zraková cvičení jsou proto doporučována pouze u mladších osob trpících akomodativní nedostatečností, kdy je oko ,,pomalejší“ v zaostřování při přechodu z dálky na blízko a opačně. Dále pak u binokulárních poruch, šilhání a tupozrakosti, a to převážně u dětí, kdy lze ovlivnit šilhající oko nebo zabránit tupozrakosti oka. Všechna cvičení by ale měla být prováděna s potřebnou dioptrickou korekcí a pod dohledem osoby se vzděláním v oblasti ortoptiky, tedy oblasti věnující se léčbě tupozrakosti a šilhání.

Vašim očím můžete ulevit při práci na počítači či dlouhodobé práci na blízko, kdy se doporučuje pravidelně uvolňovat oči pohledem na vzdálenější předmět. Dále je důležité časté mrkání, jelikož soustředěním se na práci často zapomínáme mrkat a oko se vysušuje, což může způsobit nepříjemné pálení očí a únavu. V rámci astenopických obtíží (únava, bolest hlavy, rozostřený obraz) je taktéž velmi podstatná správná korekce oka na požadovanou vzdálenost.

Další oblíbené články

Měníme svět optiky