Laserová operace očí - ano nebo ne?

Často se nás naši zákazníci ptají, co si myslíme o laserové operaci očí a zda bychom jim doporučili podstoupit tento zákrok. Masivní reklamní kampaně klinik lákají na vynikající zrak bez potřeby nošení brýlí, a to s doživotní garancí. Bohužel už se moc nemluví o rizicích, která mohou nastat po tomto zákroku.

Co se při laserové operaci očí děje?

Hlavní roli během laserové operace hraje rohovka oka. Rohovka je průhledná bezcévná tkáň, která tvoří bariéru mezi očním a zevním prostředím, tedy chrání oko před infekcemi společně se slzným filmem. Jedná se o nejcitlivější tkáň lidského těla, která nemá schopnost regenerace. Tloušťka centrální rohovky je pouhých 0,56 mm.

Oční chirurg během operace odstraní část rohovky oka, čímž dojde k jejímu umělému ztenčení a snížení její lomivosti. Skutečná příčina oční vady přitom ale zůstává, protože ta je způsobena velikostí předozadního rozměru oka.

Jaká zdravotní rizika s sebou laserová operace nese?

Ztenčení rohovky sebou nese mnoho zdravotních komplikací. Oční lékař už nikdy přesně nezměří oční tlak (hodnota očního tlaku je důležitým parametrem při rozpoznání zeleného zákalu). Mohou nastat komplikace v podobě zánětů rohovky a duhovky a rovněž jakýkoliv budoucí zánět oka bude obtížněji léčitelný. Častou pooperační komplikací bývá světloplachost, poškození reflexní kontroly mrkání a nepříjemný „syndrom suchého oka“, který je způsobený nedostatkem slzného filmu. Oči při něm pálí a paradoxně slzí.

Už opravdu nikdy nebudu nosit dioptrické brýle?

Stále častěji se setkáváme s klienty, kteří podstoupili refrakční operaci přibližně před deseti lety a stěžují si na zhoršené vidění. V rámci doživotní garance mohou jít na reoperaci, při které se rohovka zase o kousek ztenčí. Co když ale rohovka bude už tak tenká, že další zákrok nepůjde provést? Ve hře jsou pak opět dioptrické brýle. Bohužel za takové situace už vidění s nimi nikdy nebude tak ostré, jaké by bylo nebýt operace.

Další nepříjemné zjištění přichází ve chvíli, kdy oko přirozeným procesem stárnutí přestává dobře zaostřovat na krátkou a střední vzdálenost. Tzv. presbyopie , jak se tomuto onemocnění odborně říká, se obvykle dostavuje okolo 40. roku věku a projevuje se např. problémy při čtení. Po laserové operaci očí presbyopie může přijít dříve, než kdyby k operaci u očí nedošlo, a nákup brýlí se tak stane nevyhnutelným. Laserová operace očí proto nejenže nezabrání tomu, abyste dioptrické brýle nikdy už nemuseli nosit, ale naopak může způsobit, že brýle na blízko můžete začít nosit ještě dříve, než Vaši vrstevníci.

Závěrem

Nejsme odpůrci refrakčních operací, pokud jsou dioptrické hodnoty vysoké a nošení brýlí zásadně ovlivňuje kvalitu života. Ovšem jestliže jsou dioptrie nižších hodnot, je důležité zvážit všechna rizika, která s laserovou operací souvisí, aby po letech nedošlo k nemilému překvapení. Dioptrické brýle můžete kdykoliv pořídit nové či je vyměnit za kontaktní čočky, oko po laserovém zákroku nikoliv.

Další oblíbené články