Astigmatismus neboli cylindrická oční vada

Odcházíte od očního lékaře nebo optometristy s novou diagnózou zvanou astigmatismus? Pokud jste zmateni a obáváte se, co to znamená, není třeba se děsit. Jedná se o velmi rozšířenou oční vadu, která často doprovází dalekozrakost nebo krátkozrakost.

Pravidelný astigmatismus je obvykle způsoben nestejnoměrným zakřivením rohovky (někdy i čočky) a může se u vás vyskytovat již od narození. Takto postižená rohovka může mít lehce protáhlý tvar (jako ragbyový míč) na rozdíl od zdravého oka pravidelně kulového.

Odlišné zakřivení rohovky lomí různě dopadající paprsky a místo jednoho ohniska na sítnici se vytvoří dvě ohniska v různé vzdálenosti od sebe. Bod se tak nezobrazí jako bod, ale jako dvě na sebe kolmé úsečky.

Na obrázku je vidět oko, u kterého se jeden obraz vytvořil na sítnici a druhý před sítnicí. V tomto případě se jedná o krátkozrakost doprovázenou astigmatismem.

Příznaky

Hlavním příznakem astigmatismu je neostré a zkreslené vidění na dálku i na blízko. Při pozorování některých znaků dochází k záměně číslic 0 a 8 nebo písmen jako O, C, G.

Lidé s astigmatismem mohou pocítit bolesti hlavy, slzení nebo únavu očí. Často přivírají oči nebo naklánějí hlavu, což může mít za následek i skoliózu páteře. U dětí může nevhodná nebo žádná korekce vést k šilhání.

Rohovka není téměř nikdy dokonale zakřivená, a proto se nízký stupeň vyskytuje u většiny lidí, pokud ale nezpůsobuje potíže není třeba žádné korekce. Vnímavost každého je jiná, pro některé jedince nepředstavuje astigmatismus žádné velké problémy, u jiných mohou stejné hodnoty výrazně snížit zrakovou ostrost a vést k nepříjemným potížím.

Jak se koriguje?

Oko není schopné tuto vadu kompenzovat, proto se předepisuje plná korekce cylindrickými (torickými) brýlovými čočkami nebo kontaktními čočkami, tak aby nezpůsobovala subjektivní potíže.

Děti si na cylindrickou korekci zvykají snadněji, proto se volí plná cylindrická korekce. U dospělého se postupuje individuálně. Pokud dospělému plná korekce vadí, může pomoci posunutí brýlové čočky co nejblíže k oku nebo se začíná se snesitelnou cylindrickou hodnotu, kterou lze návyku postupně zvyšovat.

Takto může vypadat torická brýlová čočka.

Jednoduchý test

Doma můžete zkusit jednoduchý test a ověřit si, jak jste na tom. Obrázek pozorujte ze vzdálenosti přibližně 35 cm. Pokud nosíte brýle nebo kontaktní čočky určitě je nesundavejte. Zakryjte si pravé oko a pozorujte obrázek levým okem. Poté oči vyměňte.

Všímejte si, jestli vidíte všechny čáry stejně ostré se stejně barevnou intenzitou. Pokud jsou některé světlejší či rozmazané jako na obrázku, je možné, že právě vy máte astigmatismus. Pro přesnější určení navštivte očního lékaře nebo optometristu.

Získaný astigmatismus

Úraz, zánět nebo onemocnění rohovky může způsobit nepravidelný astigmatismus. Nelze ho korigovat brýlovou čočkou a jeho léčba spočívá v nošení tvrdých kontaktních čoček nebo dokonce v chirurgickém zákroku. Prevencí je včasná léčba zánětů očí a opatrnost při aktivitách, kdy by mohlo dojít k úrazu oka. Alergici by se měli vyvarovat přílišnému mnutí očí, neboť ho lze způsobit mechanickým působením. Svědění očí je lepší řešit aplikací kapek pro zvlhčení očí.

Na závěr se s vámi podělíme o pár zajímavostí

  1. O astigmatismu se poprvé zmínil už Isaac Newton v roce 1727 a za dalších sto let byla tato vada poprvé korigována.
  2. Téměř každé oko vykazuje astigmatismus, říká se tomu fyziologický astigmatismus a je způsoben tlakem horního víčka. Říkáte si, jak je to možné, když vidíte ostře? Vaše oční čočka dokáže fyziologický astigmatismus částečně vykompenzovat.
  3. Astigmatismus 0,5 dioptrie způsobí rozdíl v zakřivení rohovky o 0,1 mm.
  4. U více než poloviny lidí s astigmatismem nepřesáhne cylindrická hodnota 0,5 dioptrie.

Další oblíbené články