Jak vybrat sportovní brýle

Rádi byste si pořídili sportovní brýle, ale nevíte, podle čeho je vybrat? Poradíme Vám, na co zaměřit při jejich výběru pozornost a jak řešit případ, kdy potřebujete zároveň brýle dioptrické.

Výběr obruby

Tím prvním, na co se soustředíme při výběru sportovních brýlí, je kvalita obruby. Zatímco ergonomický tvar mají zpravidla všechny sportovní brýle, pružný a odolný materiál je tím, co bychom měli ověřit. Zkontrolujte si proto, zda plast, ze kterého jsou brýle vyrobeny, je dostatečně pružný a odolný, aby vydržel i případný náraz. Takové plastové brýle Vám totiž skutečně dlouho vydrží.

dioptrické sluneční brýle

Výběr brýlových čoček

To, co je pravou duší brýlí, jsou vždy brýlové čočky. Právě přes ně můžete dobře vidět a jsou tím hlavním důvodem, proč si brýle vlastně pořizujete. Vyberte si proto takové, které odpovídají terénu, ve kterém se budete při sportu pohybovat. Volit přitom můžete čočky vesměs stejně, jako je tomu u brýlí dioptrických – tedy sluneční, samozabarvovací , s polarizací či bez, s barevným filtrem… možnostem se meze nekladou. Šikovným řešením je také pořízení si sportovních brýlí, které mají brýlové čočky vyjímatelné. Můžete tak mít jedny čočky (např. čiré) pro indoor sport a druhé čočky (např. barevné) pro outdoor sport.

Sportovní brýle dioptrické

Nosíte-li dioptrické brýle, jistě doceníte sportovní brýle s vloženým dioptrickým klipem. Dioptrický klip se nasazuje pod brýlové čočky a pomocí úchytu drží. Na rozdíl od varianty zabroušení přímo dioptrických sportovních čoček má tu výhodu, že máte-li čočky vyměnitelné, dioptrický klip Vám stačí pouze jeden. A navíc celkově tato varianta vychází finančně mnohem lépe, než zábrus dioptrických sportovních čoček.

Další oblíbené články

Měníme svět optiky