Nejčastější oční problémy

S jakými očními problémy a onemocněními se můžete setkat a jak jim předcházet.

Oční vady

Krátkozrakost neboli myopie

Je nejčastější oční vada a je charakterizována neostrým viděním do dálky.

Dalekozrakost (hypermetropie)

Pro dalekozraké oko je obtížné zaostřit na předměty v bezprostřední blízkosti. S přibývajícím věkem se u dalekozrakých osob zhoršuje i vidění na dálku a v případech těžké hypemetropie dokonce může být obtížné zaostřit na objekty na jakoukoli vzdálenost.

Astigmatismus

Astigmatismus je stav, který způsobuje rozmazané nebo zkreslené vidění na všechny vzdálenosti. Může postihnout lidi v každém věku a lidé s astigmatismem mohou být krátkozrací i dalekozrací.

Presbyopie (vetchozrakost)

Presbyopie se obyčejně vyvíjí s věkem, souvisí se ztrátou pružnosti čočky a ovlivňuje schopnost oka zaostřit na blízké předměty.

Stejně jako jakýkoliv jiný diskomfort, i potíže s viděním, resp. nekorigovaná nebo špatně korigovaná dioptrická vada mají negativní vliv na kvalitu života, a tedy i na práci a vedou k únavě, zarudnutí a pálení očí, či dokonce k bolestem hlavy. Téměř všechny oční vady lze v oční optice neinvazivně korigovat brýlemi nebo kontaktními čočkami.

Oční onemocnění

Syndrom suchého oka

Má celou řadu příčin a je charakterizován nedostatečnou tvorbou slz nebo jejich zvýšeným odpařováním a provází jej pocit pálení, zarudnutí a podráždění očí nebo zamlžené vidění.

Zelený zákal neboli glaukom

Termín používaný pro skupinu očních onemocnění, která postupně poškozují zrakový nerv a mohou způsobit trvalou ztrátu zraku. Obvykle je spojen s vysokým nitroočním tlakem a může dlouho probíhat bezpříznakově. Teprve pokročilých fázích onemocnění se objevují výpadky zorného pole.

Šedý zákal (katarakta)

Souvisí s věkem a vyskytuje se mnohem častěji u starších osob. Při tomto onemocnění dochází ke změnám v průhlednosti oční čočky. Také zpočátku může probíhat bez příznaků, ale postupně způsobuje zamlžené nebo rozmazané vidění, blednutí barev, ztrátu kontrastu a pocity oslnění.

Oční alergie

Je zánět oka způsobený kontaktem s různými alergeny jako je pyl, plíseň, roztoči nebo srst zvířat. Provází jej nepříjemné svědění, zvýšené slzení, oteklé oči, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání a často také zarudnutí očí a bolest.

Ječné zrno

Je zánětlivá reakce v okolí mazové žlázy na očním víčku. Tato malá bulka, která může být červená a bolestivá a je způsobena infekcí, obvykle bakteriální nebo virovou.

Věkem podmíněná makulární degenerace

Velmi závažné onemocnění sítnice, které je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku u starších lidí. V rozvinutých zemích je dokonce nejčastější příčinou praktické slepoty. Toto onemocnění nastává, když centrální část sítnice oka, přestane efektivně fungovat.

Všechna tato onemocnění lze u optometristy zachytit, ale jejich diagnostika a léčba patří výhradně do rukou očního lékaře (oftalmologa).

Digitální únava zraku a očí

Tento syndrom popisujeme jako skupinu očních a zrakových potíží souvisejících s prací na počítači, notebooku, tabletu nebo mobilním telefonu po delší dobu. Netýká se jen nositelů brýlí nebo kontaktních čoček, ale všech, kteří digitální přístroje využívají. V dnešní digitální době se syndrom počítačového vidění stává jednou z důležitých otázek ochrany veřejného zdraví. Sledování monitoru počítače se totiž liší od čtení tištěného textu a způsob práce s monitorem je také naprosto odlišný od čtení a psaní textu na papír. Sledování monitoru či jiné digitální obrazovky je pro zrak obtížnější než sledování vytištěného textu na papíru. Záření obrazovky, odraz světla a nízký kontrast pak mohou způsobovat obtížnější interpretaci textu. Toto všechno pak může následně vyvolávat nebo zhoršovat oční problémy.

Typickými projevy digitální únavy zraku jsou bolest, únava a podráždění očí. Pro syndrom počítačového vidění je také obvyklé zarudnutí očí, dále pak rozmazané či dokonce dvojité vidění nebo pocit suchých očí. Tyto problémy může doprovázet bolest hlavy, citlivost na světlo nebo špatné zaostřování. Svou roli hraje i špatná ergonomie pracovního místa, nadměrná akomodace do blízka nebo také nekorigovaná oční vada, resp. nesprávně korigovaná oční vada. Neschopnost zaostřit, rozpoznat detail nebo barevný odstín pak negativně ovlivňuje schopnost koncentrace. Tyto oční i zrakové potíže často netrápí uživatele trvale a to je jeden z hlavních důvodů, proč jim nepřikládá příliš velkou váhu, ale pravidelné kontroly u optometristy nebo u očního lékaře a správná korekce oční vady jsou velmi důležité. Doporučuje se také vhodné osvětlení pracovního místa, správné sezení u počítače včetně nastavení monitoru a ideálně také možnost střídat práci na počítači s jinou činností, aby mohly oči přeostřit na jinou vzdálenost a odpočinout si.

Další oblíbené články

Měníme svět optiky