Jak vybrat sluneční brýle? Radí optička Bc. Sabina Cardová

Léto je obdobím, kdy se sluneční brýle stávají nezbytností pro ochranu našich očí. Přečtěte si, podle čeho vybrat ty pravé.

Na co bychom měli zejména dbát při výběru slunečních brýlí?

Při výběru slunečních brýlí je důležité vybrat takovou obrubu, která obličeji takříkajíc sedí. Hlavním parametrem je ochrana zraku a komfort. Brýle by neměly být příliš malé, aby netlačily po stranách nebo za ušima a dobře zakrývaly oči ze všech stran. Zatímco dioptrické obruby by zpravidla neměly zakrývat obočí, v případě slunečních brýlí to nevadí. Vybrat si přitom lze z mnoha barev a povrchových úprav. Je tedy vhodné brýle vybírat s ohledem na to, pro jaké příležitosti jsou určeny.

Proč bychom měli sluneční brýle kupovat v optikách?

Protože pouze s optikem můžete probrat, které sluneční brýle jsou pro vás vhodné (s ohledem na váš životní styl). Volit lze např. polarizační, zrcadlové či různobarevné tónování čoček. Sluneční brýle, které se hodí do našich podmínek, nemusí být ideální k moři či na hory, kam si ideálně pořídíme tmavší brýle třeba se zrcadlovou úpravou. Do auta, kam zase příliš tmavé čočky nepatří, sáhneme po polarizační úpravě. Optika je také jediným místem, kde si můžete pořídit sluneční brýle v dioptrickém provedení.

Je podle Vašeho názoru nošení slunečních brýlí otázkou pouze letního období?

Určitě ne. Sluneční brýle bychom měli nosit vždy, když vysvitne slunce. Nejenže chráníme náš zrak, ale také zabraňujeme tvorbě drobných mimických vrásek kolem očí, které si mimoděk utváříme, přivíráme-li oči za slunečného počasí bez slunečních brýlí. S oblibou tvrdím, že sluneční brýle jsou nejlevnější prevence proti vráskám. A navíc je to úžasný módní doplněk. Tak proč je nenosit.

Další oblíbené články

Měníme svět optiky