Změna dioptrií - kdy a jak často měřit zrak

Nosíte dioptrické brýle a na měření zraku jste byli naposledy před více jak rokem? Zbystřete. Svůj zrak byste si totiž měli jednou ročně nechat přeměřit. Váš zrak se totiž mění a dioptrické brýle je tomu potřeba přizpůsobovat.

Náš zrak se v průběhu času mění. Výsledky měření zraku, které bylo provedeno před delší dobou, nemusí odpovídat tomu, v jakém stavu je náš zrak nyní. Lidé, kteří opomíjí pravidelné kontroly u očního lékaře, a neabsolvují tak jednou ročně přeměření zraku, se mohou při nošení svých brýlí dostat do podobné situace, jako lidé, kteří by korekci zraku potřebovali, avšak z různých důvodů dioptrické brýle nenosí. Oba dva případy mohou vést ke zdravotním obtížím, jako jsou bolest hlavy, únava či pálení očí.

Jak vysvětluje naše optometristka Ing. Martina Černá: „Bolest hlavy může mít mnoho důvodů. V případě, že se k ní však přidružuje i časté pálení či únavu očí, může signalizovat, že problém tkví v nesprávné zrakové korekci. Svým klientům proto vždy doporučuji, aby chodili na pravidelné vyšetření zraku. I drobná úprava dioptrické hodnoty může přinést znatelné zlepšení komfortu vidění. Neméně důležitá je kontrola u očního lékaře z hlediska zdravotního stavu oka – kontrola očního tlaku (zelený zákal), očního pozadí (cukrovka) a oční čočky (šedý zákal).“

Ať už se rozhodnete vydat se na kontrolu k očnímu lékaři, nebo raději zvolíte měření zraku u optometristy, přečtěte si náš článek, jak se na měření zraku připravit .

Další oblíbené články