Proč je tvrzení brýlových čoček důležité?

Při nákupu brýlí nás zpravidla napadne otázka, jak dlouho nám dané brýle vydrží. Dost často řešíme pevnost obrub a ohebnost stranic. Stejně důležitá je však také pevnost brýlových čoček. Právě tu zajišťuje povrchová úprava zvaná tvrzení.

Tvrzení brýlové čočky probíhá tak, že čočky jsou ponořeny do tvrdícího laku, případně je tento tvrdící lak rotačně nanášen. Oba způsoby mají za cíl pokrýt brýlovou čočku lakem, který ji ochrání. Takové čočky jsou pak odolné nejen proti poškození, ale i poškrábání. Prodlužuje se jejich životnost, a brýle Vám tak vydrží mnohem déle.

Tvrzená skla

Tvrzení jako součást čoček

Dnes už téměř v žádné optice nenarazíte na to, že by tvrzení nebylo součástí čoček. Stane-li se Vám, že Vám obchodník řekne, že čočky tuto úpravu nemají, zbystřete. Tvrzení plastových brýlových čoček je důležité, a pokud si zakoupíte brýle sice levné, ale bez této úpravy, velmi pravděpodobně se Vám to po čase vymstí. Abychom předešli jakýmkoliv nedorozuměním, jsou všechny naše čočky automaticky tvrzené.

Stupně tvrzení čoček

Povrchové úpravy jsou spolu s tenčením tím, co zvyšuje kvalitu a odolnost brýlové čočky. Tvrzení čoček má tři stupně, přičemž jsou kombinovány spolu s dalšími povrchovými úpravami, jako je antireflex aj. Každý stupeň tvrzení nabízí své benefity.

ZÁKLADNÍ STUPEŇ – Základní čočka

  • Výhodou je nízká cena, u nás ji máte v ceně brýlí. Vyberete-li si brýle v určité hodnotě, jsou jejich součástí automaticky také brýlové čočky, které mají základní tvrzení.

STŘEDNÍ STUPEŇ – Prémiová čočka

  • Je 3x odolnější než čočka základní.
  • Zahrnuje antireflexní a hydrofobní úpravu a čištění této čočky je příjemnější a snadnější.

VYSOKÝ STUPEŇ – EXTRA prémiová čočka

  • Je 5x odolnější než čočka prémiová.
  • Kromě hydrofobní povrchové úpravy obsahuje také úpravu antistatickou.
  • Prémiová čočka má také více vrstvený antireflex a je právem královnou mezi brýlovými čočkami.
  • Snadno se udržuje, čištění je snadné a neulpívá na ní tolik nečistot, jako na čočkách nižších tříd.
  • Tento typ tvrzení se používá do brýlí na počítač , které jsou kromě všech těchto povrchových úprav potaženy také ochrannou vrstvou BLUE, která zajišťuje ochranu proti modrému záření.

Další oblíbené články

Měníme svět optiky