Poškrábané brýle se skutečně vyčistit nedají

Každý uživatel dioptrických i slunečních brýlí je musí čas od času vyčistit. Někdo častěji než jiný. Záleží především na zacházení a na prostředí, v němž se pohybuje. Jedno je ale jisté. Čištění je věc, která nošení brýlí značně znepříjemňuje.

Zašpiněné brýle snižují nejen pohodlí a komfort, ale mohou i přinášet únavu a jiné problémy. Výrobci brýlových čoček to vědí a snaží se o neustálé vylepšování povrchových úprav, které nejen že usnadňují čištění, ale působí také antistaticky a hydrofóbně, což znamená, že se na brýlových čočkách tolik neusazuje prach a nečistoty a voda po nich dokáže snadno sklouznout. Tyto nejkvalitnější vrstvy zpravidla obsahují i tvrzené úpravy, díky nimž nejsou brýlové čočky tolik náchylné k poškrábání.

Existuje mýtus, že brýlové čočky s antireflexní vrstvou se více špiní. Není to až tak pravda. Špiní se stejně jako brýlové čočky bez antireflexní vrstvy, jen je to na nich více vidět díky vysoké propustnosti světla. Proto je dobré mít čočky s antireflexní vrstvou zároveň s hydrofóbní úpravou.

Čistit se musí každé brýle

Žádné brýle a to i ty nejkvalitnější, se bez pravidelného čištění neobejdou. Obecné zásady péče o brýlové čočky platí pro všechny používané materiály. Nejlepší a nejúčinnější způsob je ultrazvukové čištění. Provádí se v očních optikách a většinou je tato služba prováděna bezplatně. Pokud má brýle celá rodina, je možné si obyčejnější ultrazvukovou čističku pořídit domů. Ultrazvuk vyčistí i místa, kam se při běžném čištění není možné dostat. Na běžné čištění během dne se doporučují přípravky určené k tomuto účelu.

Nejčastěji to jsou spreje a mikrovláknové utěrky. Na trhu jich existuje celá řada. Některé spreje mohou také v zimě působit do určité míry proti zamlžování. Mikrovláknové utěrky fungují velice dobře a to jak v kombinaci se sprejem, tak i samostatně. Jak dobře bude utěrka fungovat, záleží na její kvalitě a tedy i ceně. Mohou se používat také jednorázové utěrky, které bývají napuštěny čistící látkou. Brýle se dají vyčistit i pod tekoucí vlažnou!! vodou nejlépe tekutým mýdlem. V žádném případě se nesmí používat k čištění chemikálie. Ty mohou poškodit jak brýlové čočky, tak i obroučky.


Jiné způsoby čištění se nedoporučují, protože mohou vést k trvalému poškození brýlových čoček.

  • Pokud se brýle čistí pod tekoucí vodou, tak pouze studenou, nebo maximálně vlažnou.
  • Brýle se nesmí mýt v automatických myčkách.
    V nich probíhá mytí při vysoké teplotě, což škodí převážně antireflexním vrstvám.
  • Nedoporučuje se používání papírových kapesníků a ubrousků. Papír je poměrně tvrdý
    a může obsahovat částečky, které mohou brýle poškrábat.
  • Stejně tak nejsou vhodné k čištění ani různé součásti oděvu (košile, svetry, ponožky apod.).
  • Pokud si brýle znečistíte něčím jiným, než běžnými nečistotami (vteřinové lepidlo, lak na vlasy apod.), je lepší svěřit čištění odborníkům.
  • Pokud se brýlové čočky poškrábají a nedají se nijak vyčistit či opravit - musí se vyměnit. Proto je třeba čištění věnovat náležitou pozornost.

Další oblíbené články