Proč chodit k očnímu lékaři

Proč chodit na pravidelné oční prohlídky a jak můžeme ovlivnit léčení případných problémů? Na naše otázky odpovídá MUDr. Jana Holinková, oční lékařka z Krnova.

Vážená paní doktorko, prozraďte nám, proč bychom měli chodit na pravidelné oční prohlídky a jak často.

V očním lékařství není stanovena preventivní prohlídka. Všichni pacienti, včetně dětí, absolvují preventivní prohlídky u svého praktického lékaře, který jim, mimo jiné, zkouší vidění. A pokud shledá tento lékař nějaký problém, odesílá pacienta k odbornému vyšetření u očního lékaře. Nicméně pokud pacient pociťuje problém s viděním, měl by navštívit očního lékaře sám. Doporučení od praktického lékaře není potřeba. Frekvence těchto prohlídek pak záleží na dané diagnóze a na věku pacienta. Po 40. roce věku by ale měl očního lékaře navštívit každý a následně chodit na pravidelné prohlídky jednou za 2 roky, pokud není vzhledem k diagnóze nutnost častějších kontrol.

Určitě není vhodné řešit své potíže se zhoršeným viděním koupí brýlí nabízených k prodeji v supermarketech a drogeriích. Je potřeba vyšetření u očního lékaře, jelikož lékař vyšetří celkový oční nález, včetně měření očního tlaku, a může tak odhalit nemoci, aniž by pacient měl jakékoliv příznaky. Důvodem k návštěvě očního lékaře by měl být také výskyt očních vad v rodině, zejména tupozrakost, vysoká dioptrická vada, zelený zákal.

Platí také u očních onemocnění, že čím dříve se odhalí, tím snazší a úspěšnější bývá léčení?

Samozřejmě, že jako i u ostatních nemocí, i v očním lékařství platí, že čím dřív se nemoci odhalí, tím snazší a úspěšnější léčba může být.

Jaké varovné signály bychom neměli v souvislosti s naším viděním podceňovat?

Určitě bychom nikdy neměli podceňovat jakoukoli poruchu vidění. Je důležité si také občas zkoušet vidění každým okem zvlášť, protože při vidění oběma očima nedovedeme posoudit přesné vidění. Také potíže spojené s bolestí oka nebo výrazné zčervenání spojivky jsou projevy, které by měly pacienta přivést k očnímu lékaři. Především je ale důležité opravdu dojít k očnímu lékaři, který už vyhodnotí dále závažnost daných potíží, nepodceňovat doporučené kontroly a neřešit oční potíže jen náhodným zakoupením brýlí.

Další oblíbené články