Příspěvek na brýle pro Vaše dítě

Již nemusíte platit celou částku za brýle

Věděli jste, že Vám pojišťovna zaplatí část brýlí pro Vaše dítě?

Nosí Vaše dítě brýle? Začíná je nosit? Pojišťovna Vám přispěje určitou částku na určitou anamnézu.

Díky tomuto bonusu ministerstva můžete Vašem potomkům umožnit nosit lepší, hezčí brýle. Příspěvek pomůže i lidem ve finanční tísni.

Pojďme zjistit co nejvíc o příspěvku na brýle pro děti.Od 1.1.2022 platí příspěvky pro děti až do 17 let, doposud byl příspěvek hrazen dětem do 14 let.

 

Podrobnější informace z ministerstva zdravotnictví:

 

Brýlové obruby mají v současné době stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění – do 5 let včetně 3 ks za rok, od 6 do 17 let včetně 1 ks za rok. Celková výše příspěvku je závislá na zvolených obrubách a předepsaných dioptrií na receptu Vašeho dítěte, samotnou výši příspěvku stanovuje personál na optice.

Brýlové čočky hradí pojišťovna v souladu se zmíněným zákonem, do výše uvedené v Úhradovém katalogu. Z veřejného zdravotního pojištění se dětem hradí silikátové (tj. skleněné) brýlové čočky vždy v tvrzené úpravě: sférické dětem do 5 let včetně 1 pár za rok, tórické pak dětem do 5 let včetně v množství 3 páry za rok a dětem od 6 do 17 let včetně 1 pár za rok. Další možností jsou brýlové čočky plastové. Jsou lehčí a bezpečné, jen je třeba na ně dávat trochu větší pozor, aby se nepoškrábaly. Plastové brýlové čočky jsou při oční vadě nad 3 dioptrie hrazeny dětem do 5 let včetně (sférické 3 páry za rok, tórické 2 páry za rok) a dětem od 6 do 17 let včetně 1 pár za rok.

 

 

Do kdy můžu uplatnit poukaz/recept na brýle?

 Nově od 1.1.2022 můžete poukaz na brýle uplatnit po dobu 30ti dnů, jestli doktor neuvede na poukaz jinak. Tedy v případě, kdy doktor uvede poznámku na poukaz např.: Prodlužuji poukaz do data, plus podpis lékař u této poznámky, je možné uplatnit do data na poukazu.

 

Jak postupovat při nákupu dioptrických brýlí pro děti?

Vybírat byste měli rozhodně společně s vaší ratolestí. Dítě, které si smí samo vybrat aspoň barvu obrub, obvykle brýle lépe přijímá. Dětské brýle vybírejte za odborného dohledu optiků v optice, poradí Vám, a i Vaše ratolest bude mít pocit že se mu odborně věnují jako nám rodičů. Určitě není správné, když rodiče při výběru prosazují pouze své představy. Dbejte především na pohodlnost, bezpečnost a lehkost, nezapomínejte ani na slušivost.

 

Jaké obruby jsou vhodné?

Obruby se vyrábějí z několika různých materiálů, pro dítě jsou vhodné zejména obruby z plast. Brýle musejí být v každém případě pohodlné, nesmějí tlačit na nose, musejí dobře a pevně sedět. Ideální je, když pokrývají větší plochu a sahají od obočí až po prostor pod očima. Obzvláště to platí u mladších dětí, které mají tendenci nadkukovat. Jinak řečeno – je jim jedno, jestli se dívají přes brýle nebo nad brýlemi.

 

A co je nejdůležitější u brýlových čoček?

Především by měly být lehké, nerozbitné a u vyšších dioptrií, pokud možno ztenčené. Poměrně běžná je i antireflexní úprava proti odrazu světla, většina čoček má i základní ultrafialový filtr. Určitě se obraťte na personál, který Vám rád pomůže s výběrem čoček.

 

Další oblíbené články

Měníme svět optiky