Jak vybrat dětské brýle

Předepsali Vašemu dítěti dioptrické brýle a nevíte, jaké vybrat? Poradíme Vám, na co se kromě barvy a tvaru soustředit, abyste vybrali nejen brýle, které budou slušet, ale které také mnoho vydrží a jejich nošení bude dítěti příjemné.

Materiál je základ

Toto pravidlo platí u všech brýlí, avšak u brýlí pro děti obzvlášť. Právě jejich dětské hry, tělocviky a různé nápady musí brýle vydržet. Vybírejte proto brýle z pevného materiálu, nejlépe s pružnými stranicemi. Na trhu je mnoho brýlí, které tyto požadavky splňují. V módě jsou celoobroučky a plastové celoobruby což je pro dětské brýle ideální.

Stranice či šňůrky podle situace

Na trhu najdete tzv. brýle 2v1, u nichž můžete stranice odháknout a vyměnit je za šňůrky, kterými brýle pevně přichytíte. Takto zajištěné brýle jsou vhodné na sport, protože pravděpodobnost, že brýle dítěti spadnou, je mnohem nižší. Brýle, které mají označení 2v1 bývají navíc zpravidla více odolné, než brýle klasické.

Dostatečně velká očnice

Očnice neboli prostor, kterým bude vaše dítě koukat, musí být dostatečně velké, aby Vaše dítě nemělo omezené zorné pole, nevnímalo obruby a zároveň nekoukalo nad nebo pod nimi.

Kvalitní brýlová skla

To, co dělá brýle brýlemi, jsou především brýlové čočky, neboli lidově řečeno skla. A právě ta by obzvlášť u dětí měla být plastová a tvrzená, aby nedošlo k rozbití při nárazu a poškození oka. Vhodné je zvolit antireflexní úpravu, která zaručí jasné vidění bez nežádoucích odlesků. Komfortní je také samozabarvování skel, kdy nahradíte brýle sluneční. Při vyšších dioptrických hodnotách je samozřejmostí tenčení skla, jinak hrozí, že dítěti budou brýle sjíždět z nosu vlivem větší váhy brýlí.

Jedny brýle náhradní

Jako každý, kdo nosí brýle, i děti by měly mít jedny brýle náhradní. I přes veškerou opatrnost a pevnost materiálu se může stát, že dítě brýle rozbije. A právě to je ta chvíle, kdy náhradní brýle skutečně doceníte. 

Další oblíbené články

Měníme svět optiky