Jak správně nosit kontaktní čočky

Kontaktní čočky jsou výbornou alternativou dioptrických brýlí. Ačkoliv nošení kontaktních čoček má mnoho výhod, jejich nošení má svá úskalí a než se pro nošení kontaktních čoček rozhodnete, měli byste je znát.

Kontaktní čočky a jejich pravidla

Kontaktní čočka je hmota z biokompatibilního polymeru, kterou vkládáme přímo na naše oko. To bychom si měli uvědomit hned na začátku. Kontaktní čočka totiž přichází do přímého styku s našim okem. Špatný stav čočky nebo její špatná aplikace může oko podráždit a způsobit problémy.

Dejte na radu odborníka. Ačkoliv se dnes kontaktní čočky běžně prodávají přes internet a můžete si je dokonce koupit i v drogerii, pouze odborník Vám pomůže vybrat ty správné kontaktní čočky vhodné pro Vás. Oči každého z nás jsou jedinečné. Proto je také mnoho druhů kontaktních čoček. Objednejte se na aplikaci kontaktních čoček a vyberte si ty čočky, které Vám „padnou“.

Základem všeho je čistota. Nikdy si neaplikujte kontaktní čočky v prašném nebo nečistém prostředí. I drobná smítka, která pouhým pohledem na čočce ani nezpozorujete, Vám mohou po nasazení v oku vadit a způsobit jeho podráždění.

Umělé slzy mějte vždy po ruce. Umělé slzy pomáhají udržet přirozenou vlhkost na povrchu oka a pomáhají kontaktní čočce po oku lépe „klouzat“. Používejte je každý den, nejlépe před nasazením kontaktních čoček a také po jejich vyjmutí. Dále pak během dne podle potřeby.

Střídejte kontaktní čočky s brýlemi. I když zvolíte správné kontaktní čočky vhodné pro Váš tvar oka a Vaši potřebnou zrakovou korekci, vždy budou kontaktní čočky ve Vašem oku cizím tělesem. Abyste svým očím dopřáli skutečnou pohodu, nechte je občas si odpočinout a noste alespoň pár dnů v týdnu pouze brýle. Vaše oči tak zase načerpají kyslík a přirozenou rovnováhu.

Další oblíbené články